Kaarinan kaupunki ja opetushallitus tekivät tammikuussa 2000 sopimuksen matematiikan ja luonnontieteiden opetuksen kehittämiseksi. Sopimuksen mukaan Kaarinan lukio on valittu valtakunnallisen LUMA-projektin yhdeksi kouluksi vuosiksi 2000 - 2002.

Tavoitteena on kehittää ja monipuolistaa työtapoja luonnontieteissä (biologiassa, fysiikassa, kemiassa ja maantiedossa) ja matematiikassa, luoda toimivia yhteyksiä yliopistoihin ja muihin oppilaitoksiin sekä teollisuuslaitoksiin. Tarkoituksena on toisaalta antaa heikommin menestyneille mahdollisuus nostaa osaamistasoaan ja toisaalta tarjota kiinnostuneille mahdollisuuksia tutustua luma-aineisiin laajemmin

Tilanne talvella 2001-2002

Pitkässä matematiikassa
on jaettu valtakunnalliset pakolliset kurssit Funktiot ja yhtälöt 1 ja Funktiot ja yhtälöt 2 kolmeksi kurssiksi Funktiot ja yhtälöt 1 (MA0sy), Funktiot ja yhtälöt 2( MA1) ja Funktiot ja yhtälöt 3 (MA2). Tämä antaa mahdollisuuden käsitellä kurssien sisältöä vähän rauhallisemmin. Jokaisen pitkän matematiikan valitsijan täytyy ottaa ensimmäiseksi matematiikan kurssikseen MA0sy. Jokaisesta kurssista annetaan numeroarvostelu.

Kaikkien pitkän matematiikan valinneiden oppilaiden on valittava myös Tukikurssi MA11sy, joka alkaa 4. jaksossa. Sitä on tässä jaksossa olevan Geometrian kurssin MA3 rinnalla yksi tunti viikossa, viidennessä jaksossa Trigonometria ja vektorit kurssin MA4 rinnalla kaksi tuntia viikossa, toisena opiskeluvuonna 1. jaksossa kurssin Analyyttinen geometria MA5 rinnalla yksi tunti viikossa ja 2. jaksossa kurssin Differentiaalilaskenta 1 MA6 rinnalla yksi tunti viikossa. Tukikurssista oppilaat saavat suoritusmerkinnän. Tukikurssi toteutetaan siten, että kulloinkin menossa olevan pakollisen kurssin sisältöä käsitellään myös tukikurssin tunneilla. Tästä saadaan lisää aikaa opeteltavien asioiden harjoitteluun.

Valtakunnallisten syventävien kurssien Lukuteoria ja logiikka MA12sy, Numeeriset menetelmät MA13sy ja Analyysin sovelluksia MA14sy lisäksi on tarjolla koulukohtaiset kurssit Lineaarialgebra MA16sy, Kertaus MA15sy ja itsenäisesti suoritettava Tutkielmakurssi MA17so sekä etälukiossa suoritettava Matematiikan historia. Näistä kursseista oppilas voi halutessaan valita yhden tai useampia oman harrastuneisuutensa mukaan. Kertauskurssin valitsevat kaikki pitkän matematiikan kirjoittajat.

Syksystä 2002 lähtien tarjotaan lisäksi valittavaksi Geometrian jatkokurssi MA18sy sekä Matemaattisia tutkimusmenetelmiä MA19sy.

Yhteensä on siis mahdollista suorittaa 21 eri kurssia pitkässä matematiikassa. Oppimäärän saa suoritettua 13 (12) kurssilla.

Lyhyessä matematiikassa
on syksystä 2000 lähtien ollut tarjolla Tukikurssi MB0sy, joka kertaa peruskoulun keskeisiä sisältöjä. Kurssilla pyritään luomaan ja vahvistamaan matematiikkaan ja matematiikan oppimiseen liittyviä positiivisia asenteita. Opiskelussa korostetaan matematiikan merkitystä yleisenä kansalaistaitona jokapäiväisen elämän eri tilanteissa sekä toisaalta herättämällä opiskelijoissa myönteisten oppimiskokemusten avulla kiinnostusta matematiikkaa kohtaan oppiaineena ja osana yleissivistystä.
Lyhyessä matematiikassa voi suorittaa yhteensä 9 kurssia, joista 6 on pakollista.

Fysiikassa
voi valita Työkurssin FY10so, joka antaa hyvät valmiudet fysiikan tietojen soveltamiseen. Kurssilla harjoitellaan myös työselostusten laatimista ja virhetarkastelujen tekemistä. Kaarinan kaupungin myöntämän lumarahan turvin on voitu hankkia täydennystä työvälineisiin ja näin parantaa työskentelymahdollisuuksia.
Kurssilaiset käyvät myös tekemässä harjoitustöitä Turun yliopiston fysiikan laitoksella ja tutustuvat samalla fysiikan laitoksen toimintaan.
Kurssilla Fysiikka yhteiskunnassa ja luonnontieteissä FY9sy kerrataan, yhdistellään ja sovelletaan aikaisempien kurssien sisältöjä. Kurssi valmentaa ylioppilaskirjoitusten reaalikokeen (ja tietysti myös pääsykokeiden) fysiikan tehtäviin vastaamiseen.
Fysiikassa on mahdollista suorittaa 10 kurssia, joista yksi on pakollinen.

Kemiassa
voi myös valita Työkurssin KE5so. Töissä harjoitellaan kemian perustyömenetelmiä (titraus, tislaus, suodatus, kiteytys jne.) käytännönläheisten töiden avulla (määritetään mm. makkaran suolapitoisuus, viilin maitohappopitoisuus, rautatablettien rautapitoisuus sekä tutkitaan eräissä elintarvikkeissa rasvaa, tärkkelystä tai valkuaisaineita). Kurssin puitteissa käydään myös tutustumassa Turun yliopiston kemian laitokseen, jossa saadaan tuntumaa yliopisto-opiskeluun tekemällä kemian laitoksen tiloissa laboratoriotöitä. Lukion kaupungilta saama lumaraha on mahdollistanut välineiden täydennyksen ja tätä kautta sellaisten töiden tekemisen, jotka entistä paremmin havainnollistavat kemian ilmiöitä.
Kertauskurssi KE6sy sisältää laskennallista kertausta aikaisemmin käsitellyistä asioista. Se on hyvää valmennusta ylioppilaskirjoitusten reaalikokeen kemian tehtäviin vastaamiseen

Biologiassa
on haluttu lisätä opiskelua luonnontieteellisten menetelmien avulla: itse havainnoiden, tutkien ja kokeillen. Opetusta on pyritty kehittämään oppilaskeskeisempään suuntaan, jossa oppilaat itse tutkivat ja pohtivat jo teoriassa käsiteltyjä asioita esim. laborointien ja mikroskopoinnin avulla. Ongelmana on ollut puutteellinen välineistö, johon nyt on kuitenkin saatu helpotusta uusien väline- ja laitehankintojen kautta. Kurssilla Tutkimme ja pohdimme biologiaa BI7so on tutkittu mm seuraavia asioita:
- solun rakenne
- solun orgaanisten yhdisteiden osoittaminen kemiallisten koesarjojen kautta
- aineiden siirtyminen solukalvojen läpi
- lehtien fotosynteesisiä väriaineita paperikromatografian avulla
- fotosynteesi ja siihen vaikuttavia tekijöitä
- entsyymien toiminta
- kasvien elintoiminnot ja rakenteet

Meneillään on myös Realistina reaaliin kurssi, joka koskee kaikkia reaaliaineita ja samalla myös matematiikkaa. Kurssin tavoitteena on auttaa abiturientteja valitsemaan oikein pakollisen matematiikan tai reaalin sekä ne reaaliaineet, joihin kunkin kannattaa keskittyä yo-kirjoituksissa.
Biologiassa ja maantiedossa on mahdollisuus valita kummastakin ½ kurssia tai koko kurssi kertausta. Kursseilla käydään läpi koko oppimäärän keskeisimpiä sisältöjä, harjoitellaan vastausten laatimista ja omien ja toisten vastausten arvioimista. Osa opiskelusta on itsenäistä vastausten harjoittelua , osa opettajajohtoista lähiopetusta. Kurssin loppukoe on myös korotustentin kirjallinen koe ja reaalin preliminäärikoe.

Työkurssien toteuttamismahdollisuudet ovat parantuneet syksyllä 2001, kun voitiin täydentää työvälineitä LUMA-projektille myönnetyn määrärahan turvin.


Lumipallo-projekti

Oppilaiden kemian 4. kurssiin liittyviä töitä.